Selectie assessment

Een selectie assessment bij JP Loopbaandiensten is altijd maatwerk. Hoe gerichter het programma wordt samengesteld en uitgevoerd, des te groter is de betrouwbaarheid van het metingsresultaat. Vaste onderdelen van een selectie assessment zijn een diepte-interview met de assessmentpsycholoog en een testbatterij (persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitentests). Daarnaast worden vaak één of meer realistische praktijksimulaties ingezet, waarbij  de kandidaat (m/v) in staat wordt gesteld om in een gesimuleerde beroepssituatie een adequaat gedragsrepertoire te tonen. Daarbij wordt hij geobserveerd door de assesmentpsycholoog. De simulaties worden zorgvuldig afgestemd op situaties waarmee de kandidaat in de dagelijkse praktijk te maken zal krijgen. Naast de vaste en semi-vaste onderdelen kunnen er andere programmaonderdelen aan het assessment worden toegevoegd.  Het resultaat is een compleet beeld en een goed afgewogen oordeel met betrekking tot de geschiktheid van een persoon ten aanzien van een specifieke functie.

Hoe verloopt de voorbereiding op een selectie assessment?

Na de eerste aanmelding neemt onze assessmentpsycholoog persoonlijk contact op met de opdrachtgever, om het programma af te stemmen. Van belang hierbij is de beschikbaarheid van een functieprofiel en een overzicht van te meten competenties (schriftelijk of mondeling). Op basis van dit voorgesprek, brengen wij een maatwerkofferte uit. Na acceptatie van de offerte nemen wij opnieuw contact op om de datum en de plaats van afname af te stemmen. Daarna nodigen wij de kandidaat (of kandidaten) persoonlijk , waarbij wordt uitgelegd wat hij van het assessment kan verwachten en waarbij wij ook tips geven hoe hij zich het beste op het assessment kan voorbereiden.

De afname van het selectie assessment

Bepaalde, niet fraudegevoelige vragenlijsten worden vooraf thuis al online ingevuld. De rest van de tests wordt online afgenomen op de dag van het assessment.

De volgorde van de programmaonderdelen is betrekkelijk willekeurig, zodat daarmee kan worden gevarieerd. Aan het einde van de assessmentdag vindt al een eerste terugkoppeling plaats door de psycholoog aan de kandidaat. Dat brengt met zich mee dat de definitieve uitkomst van het assessment zelden tot nooit tot verrassingen leidt.

De afronding van het selectie assessment

Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) krijgt de kandidaat het eindrapport als eerste onder ogen en kan hij bepalen of het rapport mag worden doorgestuurd naar de opdrachtgever. Vanzelfsprekend krijgt hij een ruime toelichting op het rapport en de aanbevelingen van de psycholoog. Het rapport wordt niet meer gewijzigd, maar desgewenst krijgt de kandidaat de gelegenheid om een commentaartekst te schrijven. Deze voegen wij toe aan het rapport en sturen wij mee naar de opdrachtgever.

Hebt u interesse in onze brochure Assessments? Klik dan hier

Wilt u persoonlijk contact met ons over onze assessments? Ga dan hier naar ons contactformulier of bel ons: 038-4528350

 

JP Loopbaandiensten, voor een selectieassessment op maat

 

  

  

Logo_OVAL_RGB_lid

 

  

  

BenBijHersBen Bekema
senior-adviseur

 


Herschaalde kopie van Marijke 3Marijke Nusselder
senior-adviseur

 

  

logo_NIP

 

De waardering van klanten van JP Loopbaandiensten is een 9.1/10 gebaseerd op 22 reviews bij The Feedbackcompany.